18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki

BW
Pierogi z fasolą i ziemniakami

Poleca Elżbieta Sakowiec z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie

Składniki
500 g fasoli
500 g ziemniaków
2 jajka
2 duże cebule
1 kg mąki
2 łyżki oleju
szklanka ciepłej wody
sól, pieprz, majeranek

Wykonanie 
Przygotowanie farszu rozpoczynamy od ugotowania  fasoli i ziemniaków - gotujemy je osobno w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni szklimy cebulę. Całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, następnie łączymy ze sobą, dodajemy  jajko, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. 

Gdy farsz jest gotowy, możemy przejść do przygotowania ciasta. W tym celu do kilograma mąki dodajemy  jajko, 2 łyżki oleju i szklankę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się porowate. Następnie dzielimy je na części, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Do środka okrągłych kawałków ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi w kształt pierogów. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. 
 
Przed podaniem  kładziemy na nie podsmażoną cebulkę. Można także podsmażyć pierogi delikatnie na patelni.
Pierogi z fasolą i ziemniakami Poleca Elżbieta Sakowiec z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie Składniki 500 g fasoli 500 g ziemniaków 2 jajka 2 duże cebule 1 kg mąki 2 łyżki oleju szklanka ciepłej wody sól, pieprz, majeranek Wykonanie Przygotowanie farszu rozpoczynamy od ugotowania fasoli i ziemniaków - gotujemy je osobno w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni szklimy cebulę. Całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, następnie łączymy ze sobą, dodajemy jajko, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Gdy farsz jest gotowy, możemy przejść do przygotowania ciasta. W tym celu do kilograma mąki dodajemy jajko, 2 łyżki oleju i szklankę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się porowate. Następnie dzielimy je na części, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Do środka okrągłych kawałków ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi w kształt pierogów. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem kładziemy na nie podsmażoną cebulkę. Można także podsmażyć pierogi delikatnie na patelni. B.Cirocki
Przedstawiamy wypróbowane przepisy na potrawy, które można przyrządzić na każdą okazję. Swoimi przepisami dzielą się panie z kół gospodyń wiejskich z woj. pomorskiego. Sprawdź jak zrobić pyszną zupę czy smakowite pierogi!
od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto