Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bosacka kupiła truskawki w zaskakującej cenie. Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Odmiany i właściwości owoców

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W tym roku truskawki mogą być nieco droższe niż przed rokiem. Na zdjęciu truskawki sfotografowane pod koniec maja 2021 w Krakowie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć desery z truskawkami.
W tym roku truskawki mogą być nieco droższe niż przed rokiem. Na zdjęciu truskawki sfotografowane pod koniec maja 2021 w Krakowie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć desery z truskawkami. Aneta Żurek/archiwum PolskaPress/Gazeta Krakowska
Z końcem maja i początkiem czerwca rusza sezon na truskawki. Te popularne owoce już teraz są dostępne w sklepach. Pytanie tylko: polskie czy zagraniczne? Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i popularyzatorka gospodarnego gotowania, pokazała niedawno cenę krajowych truskawek na swoich profilach w social mediach, czym wprawiła niektórych w osłupienie. Przyjrzeliśmy się cenom i właściwościom truskawek. Podpowiadamy też, jak odróżnić te polskie od importowanych oraz jakie desery można z nich przygotować. Zobacz nasze przepisy.

W skrócie

Truskawki - wartości odżywcze i kalorie

Warto wiedzieć, że truskawki są owocami niskokalorycznymi. W 100 g produktu zawarte są jedynie 32 kalorie. To znakomite źródło:

  • witaminy C,
  • cynku,
  • kwasu foliowego,
  • potasu,
  • błonnika.

Co ciekawe, jedzenie truskawek może łagodzić stany zapalne w organizmie i obniżać poziom złego cholesterolu. Ekolodzy zwracają też uwagę, że warto sięgać po polskie truskawki, bo dzięki temu można pozytywnie wpływać na środowisko poprzez ograniczenie śladu węglowego.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć desery z truskawkami

Ceny truskawek w Polsce

Katarzyna Bosacka, popularyzatorka gospodarnego gotowania i kupowania, na swoim profilu na Facebooku i na Instagramie zamieściła niedawno zdjęcie z bazarku w Warszawie, na którym polskie truskawki dostępne były już za 13 złotych za kilogram. Znana dziennikarka dodała, że były to tzw. truskawki spod folii. Wyraziła też nadzieję, że ceny w tym sezonie będą na tyle korzystne, aby najeść się owocami na cały rok.

Michał Malicki ze Stowarzyszenia Plantatorów Truskawek radzi, by nie zakładać z góry cen w nadchodzącym sezonie, który na dobre rozpocznie się pod koniec maja. Zwraca też uwagę, że na ceny owoców może mieć wpływ pogoda w Polsce. Pomimo że jesteśmy po tzw. zimnych ogrodnikach i zimnej Zośce, to zapowiadane są przygruntowe przymrozki. Na ostateczną cenę wpływa też łubianka.

- Mamy ogromny wzrost kosztów za opakowanie. Łubianki zdrożały o 50-60 procent - dodaje Malicki. - Zdrożały też nawozy, które są potrzebne truskawce do przyrostu masy. Cena wzrosła dwu-, a nawet trzykrotnie. Do tego część plantacji w Polsce utrzymanych na drugi i kolejny zbiór źle zniosła zimę i mróz. One dawały największy zbiór. Mimo że teraz kwitną tam truskawki, to ostatecznie mogą nie wydać owoców. Kondycja krzewów jest słaba - wyjaśnia ekspert.

Michał Malicki zachęca też do skorzystania z samozbioru. Wielu plantatorów udostępnia swoje pola. To sposób na obniżenie kosztu owoców dla klienta, a także pomoc przy zbiorze.

Internauci komentują wpis Katarzyny Bosackiej o truskawkach

Obserwatorzy profilów Katarzyny Bosackiej po przeczytaniu wpisu zaczęli dzielić się cenami truskawek ze swoich miast. Jeden z obserwatorów zauważył, że 13 złotych na początek sezonu to bardzo dobra cena. Inni zaczęli się zastanawiać, czy te truskawki są rzeczywiście z Polski.

- Dzisiaj w Gdańsku po 20 złotych, ale były już po 16 złotych w zeszłym tygodniu – napisał jeden z internautów.

Inna czytelniczka dodała, że w Kołobrzegu znalazła truskawki za 22 złote, a jeszcze inna, że w Katowicach były za 15 złotych. Pani Iwona napisała pod postem Bosackiej, że w Warszawie importowane truskawki dostępne były po 13 złotych, a krajowe po 17 - 25 za kg. Niektórzy komentatorzy sugerowali, że dziennikarka kupiła owoce z importu.

Jak odróżnić truskawkę polską od zagranicznej?

W połowie maja w warzywniakach i na targach pojawiają się pierwsze truskawki. Przed sezonem truskawka sprzedawana jest z tzw. uprawy tunelowej. Od kilku lat popularne są też uprawy truskawek na czarnej folii lub agrowłókninie, potocznie określanej folią. Następnie wraz ze wzrostem temperatury powietrza (i mniejszą szansą na przymrozki) pojawiają się truskawki z gruntu. Najczęściej na początku czerwca.

Poza tym w sklepach i na bazarkach w Polsce dostępne są truskawki sprowadzane z:

  • Grecji,
  • Holandii,
  • Hiszpanii,
  • Węgier,
  • Turcji.

Czytanie etykiet może ułatwić rozpoznanie polskiej truskawki od zagranicznej. Według polskiego prawa istnieje obowiązek informowania o pochodzeniu produktu na opakowaniu. Jeżeli truskawki sprzedawane są na kilogramy, to warto zapytać sprzedawcę. Jeśli ten nie wie, warto przyjrzeć się samym owocom.

Jak odróżnić polskie od zagranicznych? Michał Malicki ze Stowarzyszenia Plantatorów Truskawek tłumaczy:

- Po pierwsze: ważne jest opakowanie. Nasza truskawka oferowana jest w standardowych, dwukilogramowych łubiankach, bądź w mniejszych opakowaniach, np. jednokilogramowych, papierowych lub drewnianych łubiankach albo jeszcze mniejszych plastikowych opakowaniach. Z zagranicy przychodzą skrzyneczki trzy- lub czterokilogramowe. W nich znajdują się dwie warstwy owoców. Jeśli na stoisku jest to sprzedawane w ten sposób, to duża szansa na produkt z zagranicy. W Polsce nikt się w takie opakowania nie bawi – mówi ekspert. - Sam wygląd truskawek polskich i zagranicznych jest podobny. Jeśli mowa o produkcji w Hiszpanii czy Maroku, to ich odmiany są zbliżone do naszych. Trzeba się wtedy skupić na kondycji owoców i ich wyglądzie.

Jak rozpoznać truskawkę po wyglądzie szypułki?

- Polskie truskawki zbierane rano, danego dnia są już bezpośrednio oferowane do sprzedaży dla klienta. Przez to szypułka jest cały czas zielona, w pełni nawodniona i ma atrakcyjny wygląd. Towar zagraniczny rwany jest kilka dni wcześniej. Transportowany w warunkach chłodniczych i przy schładzaniu dochodzi do wysuszenia. Najszybciej widać to na szypułce, która będzie oklapnięta - tłumaczy Malicki.

I dodaje, że truskawki zagraniczne w transporcie mogą "nabawić się" odgnieceń, szczególnie te leżące na dole skrzynki. W przeciwieństwie do polskich truskawek, które są zbierane bezpośrednio do łubianek. Dodatkowo, zagraniczne truskawki w momencie przekładania w Polsce do łubianek mogą dostać dodatkowych wierzchnich otarć.

Najpopularniejsze odmiany truskawek w Polsce

Michał Malicki ze Stowarzyszenia Plantatorów Truskawek stwierdził, że trudno jest wybrać najbardziej lubiane przez Polaków odmiany. W ostatnich latach mamy ich coraz więcej, z racji zróżnicowania ich w zbiorze.

- Obecnie mamy truskawki spod okry, czyli z tuneli - wyjaśnia ekspert. - Mamy tutaj odmiany wczesne typu flair, alba i może rumba. Pojawiają się już powoli odmiany uprawiane w gruncie, ale ukrywane na zimę tkaniną lub folią perforowaną. To będą te same odmiany, co wcześniej z przewagą rumby, flair i czasami asia, alba. A ze starszych znanych odmian to będzie honeoye. Za około trzy tygodnie będzie już klasyczny zbiór odmian uprawianych bezpośrednio w otwartym gruncie lub na zagonach podwyższonych. Tutaj spotkać można abricę, grandarosę, marmoladę aż do odmian późniejszych takich, jak florence - dodaje.

Przykładowo, w okolicach Grójca uprawia się dużo truskawki z odmiany marmolada. Natomiast truskawki uprawione w rejonach Połańca sprzedawane w Krakowie i Małopolsce pochodzą z odmiany roksana. Są ciemne i bardzo słodkie.

- Jeżeli chodzi o uprawę, to najważniejsze jest, aby truskawka miała dostęp do słońca. Wtedy bez względu na odmianę będzie słodka i będzie cieszyła oczy czerwoną barwą w rożnych odcieniach - podkreśla ekspert.

Truskawka na deser - przepisy na podwieczorek i nie tylko

Truskawki świetnie smakują w formie prostego koktajlu lub z bitą śmietaną. Jednak jeśli chcecie przygotować wyjątkowy deser, to warto poświęcić chwilę na jego wykonanie bezy Pavlovej i udekorowanie jej borówkami, malinami lub truskawkami. Kolejnym deserem, który warto przygotować jest:

Życzymy smacznego!

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bosacka kupiła truskawki w zaskakującej cenie. Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Odmiany i właściwości owoców - Strona Kuchni

Wróć na nowytarg.naszemiasto.pl Nasze Miasto