Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Tak miesiąc małżeństwa z Martyniukiem zmienił Faustynę. To już nie ta sama osoba

GORĄCY TEMAT
Tak miesiąc małżeństwa z Martyniukiem zmienił Faustynę. To już nie ta sama osoba

Kobranocka wraca do Jasła. W czerwcu będzie gwiazdą dni miasta

Kobranocka wraca do Jasła. W czerwcu będzie gwiazdą dni miasta

Polecamy

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Kolejny krok w stronę budowy szlaku kolejowego Piotrków-Bełchatów-Wieluń

Kolejny krok w stronę budowy szlaku kolejowego Piotrków-Bełchatów-Wieluń

Marek Balt w ogniu krytyki za atak na Macieja Koniecznego. Obaj są politykami Lewicy

Marek Balt w ogniu krytyki za atak na Macieja Koniecznego. Obaj są politykami Lewicy