Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ostrzeżenie GIS: Salmonella w mięsie z Żabki! Produkt został uznany za niebezpieczny

OPRAC.: esz
Ostrzeżenie GIS: Salmonella w mięsie z Żabki! Zdjęcie ilustracyjne, zdjęcia właściwe na następnych slajdach.
Ostrzeżenie GIS: Salmonella w mięsie z Żabki! Zdjęcie ilustracyjne, zdjęcia właściwe na następnych slajdach. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega i wycofuje partię produktu "PAŁKA KURCZAKA MROŻONA". Powodem podjęcia decyzji przez GIS o wycofaniu produktu są wyniki badań z Włoch. Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny w ostrzeżeniu, w trzech partiach filetów z kurczaka w marynacie wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow.

GIS wycofuje partię produktu "PAŁKA KURCZAKA MROŻONA"

W środę, 2 września 2020 r. Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obiegu produktu pn. "PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G".

Salmonella w mięsie z Żabki! Powód wycofania

W wyniku działań urzędowych władz Włoch wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie. Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa świeżego.

Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G wycofana ze sklepów. Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt – PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G
  • Numer partii: 2050618
  • Data mrożenia: 06.05.2020
  • Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020
  • Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363
  • Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań

Produkt został uznany za niebezpieczny. Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Janex Sławomir i Elżbieta Wiesiak Sp. J. zamieściła na swojej stronie internetowej http://janex.waw.pl/ w zakładce „Aktualności” oświadczenie o uznaniu mięsa drobiowego oznaczonego numerem partii 2050618 i terminem przydatności do spożycia do 02.11.2020 roku „jako niezdatne do spożycia przez ludzi” oraz powiadomiła odbiorcę o konieczności wycofania towaru.

Uprzejmie informujemy, że w dniu wczorajszym dostaliśmy powiadomienie od Inspekcji Weterynaryjnej w ramach systemu RASFF o podejrzeniu obecności Salmonelli Enterritidis w mięsie drobiowym pochodzącym z ubojni „SUPERDROB”, które to mięso dostarczone zostało przez Janex do magazynów centralnych Żabki Polska S. A. . W związku z powyższym należy uznać produkty drobiowe Janex oznaczone numerem partii 2050618 i terminem przydatności do spożycia do 02.11.2020 roku jako niezdatne do spożycia przez ludzi.

Bardzo przepraszamy za zaistniałą sytuację. JANEX S. i E. Wiesiak Sp. Jawna nie jest odpowiedzialny za pojawienie się bakterii w mięsie drobiowym. Do zakażeń dochodzi najprawdopodobniej kurnikach, w których hodowany jest drób. Należy również przypomnieć, że bakterie Salmonelli Enteritidis są zagrożeniem, jeżeli spożywa się mięso na surowo. Drób poddany obróbce termicznej powyżej 70°C poprzez gotowanie, pieczenie bądź smażenie jest bezpieczny dla konsumenta.

Żabka Polska po otrzymaniu informacji od dostawcy o obecności bakterii Salmonella w produkcie PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G rozpoczęła procedurę wycofania produktu z rynku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii.

Co zrobić, jeśli jesteśmy w posiadaniu wycofanego produktu?

Nie należy spożywać produktu oznaczonego numerem partii i terminem przydatności do spożycia wskazanymi w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ostrzeżenie GIS: Salmonella w mięsie z Żabki! Produkt został uznany za niebezpieczny - Gazeta Krakowska

Wróć na nowytarg.naszemiasto.pl Nasze Miasto