Oto przepis Tomasza Dziury na rumiane naleśniki z serem
Składniki na ślimaki
300 g ślimaków w skorupie (zahibernowane)
1 l wody
20 g czosnku
50 g octu
20 g soli
1 g liścia laurowego
Składniki na masło czosnkowe
50 g masła
20 g pietruszki posiekanej
10 g czosnku
2 g soli
Składniki na ciasto naleśnikowe
jajko
100 ml mleka
50 gr wody
1 g soli
70 g mąki
1 g cukru
Składniki na farsz
100 g sparzonego jarmużu
150 g ricotty
2 g soli
Wykonanie
Ślimaki. Z wody, octu, soli, liścia i czosnku przygotować wywar, w którym zblanszować ślimaki ( ok. 15minut - im krócej tym będą bardziej sprężyste, im dłużej - bardziej miękkie). Ślimaki wyjąć z wody i patyczkiem wyciągnąć ze skorup, oderwać tylną część.
Masło czosnkowe. Masło rozetrzeć widelcem, dodać drobno posiekany czosnek i pietruszkę. Posolić i wymieszać wszystko razem.
Naleśniki
Wszystko razem wymieszać i przelać przez sitko, aby nie było grudek. Usmażyć na posmarowanej patelni na blady kolor. Wystudzić, posmarować serem, posolić i dodać pokrojony jarmuż. Naleśniki zwinąć i usmażyć na klarowanym maśle i małym ogniu. Dodać wcześniej przygotowane ślimaki. Gdy naleśnik będzie rumiany, a ślimak gorący, naleśnika przełożyć na talerz, a do ślimaków dodać masło czosnkowe. Przez 30 sekund podgrzewać na dużym ogniu i ułożyć obok naleśników polewając czosnkowym masłem.
WEŹ UDZIAŁ I ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY TOMASZA DZIURY:
Gotowana gicz jagnięca
Kaszotto z gorgonzolą
Razowa lazania z rybami z Bałtyku
Pierogi z pieczoną marchewką
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?