Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Choć już po wakacjach, to w bacówkach nadal można kupić prawdziwe oscypki

Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
Marian Barnaś - baca z Polany Szymoszkowej w Zakopanem
Marian Barnaś - baca z Polany Szymoszkowej w Zakopanem Łukasz Bobek
Kto wymarzył sobie spróbować prawdziwego oscypka jeszcze w tym roku – powinien się spieszyć. To ostatnie tygodnie sezonu wypasu owiec. - Jak pogoda pozwoli, to chcemy wypasać do połowy października. Ale jak przykurzy śnieg, trzeba będzie brać się do chałupy – mówi Marian Barnaś, baca z Polany Szymoszkowej w Zakopanem.

Oscypek to najbardziej znany spożywczy wyrób z Podhala. Nie ma się co dziwić, bo i smak tego sera j est wyjątkowy. To ser tworzony z połączenia sera owczego i krowiego, przy czym tego pierwszego jest więcej. Zgodnie z tradycją, oscypka wyrabia się od maja do końca września. Wyrabiają go bacowie na bacówkach. Tych jest na Podtatrzu ok. 100.

- Oscypki cały czas robimy. Jest wciąż dobra pogoda, trawa rośnie, owce się pasą. Doimy dwa razy dziennie – mówi Marian Barnaś, baca z Polany Szymoszkowej w Zakopanem, który w tym roku wypasa stado liczące ok. 600 owiec. - Jeśli pogoda dopisze, będziemy wypasać do połowy października. Jeśli jednak przykurzy śnieg, wtedy trzeba będzie się brać do domu wcześniej.

Baca dodaje, że zainteresowanie prawdziwymi oscypkami jest bardzo duże. - Przychodzą po sery i nasi i turyści. Jak się robi dobre i świeże sery, to nie ma co narzekać na sezon – mówi Barnaś.

Po zakończeniu sezonu wypasu owiec bacowie, juhasi i stada owiec wrócą w redyku do swoich miejscowości, gdzie owce zostaną rozdane gospodarzom. Po zimowej przerwie stada znów wyjdą na hale – będzie to pod koniec kwietnia, lub na początku maja.
W zimie górale nadal będą produkowali sery, tyle, że nie będzie to już prawdziwe oscypki. Nie będzie bowiem mleka owczego. Wówczas turyści będą mogli zajadać się tzw. gołkami – serami z mleka krowiego.

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Choć już po wakacjach, to w bacówkach nadal można kupić prawdziwe oscypki - Gazeta Krakowska

Wróć na nowytarg.naszemiasto.pl Nasze Miasto