Nasza Loteria

Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej

mad
Macie ochotę na ciasto drożdżowe jak u babci? Nic prostszego! Odkrywamy tajemnice ciasta drożdżowego i zdradzamy sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe "jak dawniej". Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Macie ochotę na ciasto drożdżowe jak u babci? Nic prostszego! Odkrywamy tajemnice ciasta drożdżowego i zdradzamy sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe "jak dawniej". Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. pixabay
Jak one to robią, że ich placki drożdżowe zawsze są rewelacyjne, a zapach pieczonego ciasta unosi się w całym domu? Babcia – Gordon Ramsay w spódnicy i Magda Gessler w jednym! Mistrzyni ciasta drożdżowego. Niedościgniony ideał tego słodkiego wypieku, kapuśniaczków, pampuchów i drożdżówek! Odkrywamy tajemnicę! Zobacz sprawdzone przepisy na drożdżowe jak dawniej!

Rewelacyjne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedościgniony ideał, zaś receptury jak je przygotować przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest pulchne i lekkie.
Gdy już się nauczymy robić takie właśnie ciasto – otworzą nam się drzwi do tworzenia najróżniejszych wypieków: od słodkich bułeczek po chałki, na pysznych ciastach drożdżowych z owocami skończywszy. A do tego jeszcze pampuchy, rogaliki i domowe drożdżówki!

Ciasto drożdżowe jak u babci – przepis podstawowy

Przepisem na „drożdżowe” podzieliła się z nami Marta Góra z Krakowa. - Przepis jest w rodzinie od pokoleń. Sekretem udanego ciasta jest długie wyrabianie. Tu nie ma kompromisów – jeżeli przygotowujemy ciasto drożdżowe z kilograma mąki – zagniatamy godzinę! - zdradza nasza Czytelniczka.

Składniki

  • 1 kg mąki 
  • 4 jaja (3 żółtka + 1 całe jajo) 
  • szklanka cukru 
  • niecałe 0,5 l mleka 
  • 10 dag drożdży 
  • 15 dag masła 
  • cukier waniliowy
  • rodzynki, skórka pomarańczowa

Wykonanie ciasta drożdżowego
Rozczyn zrobić rozcierając w garnku drożdże z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypać lekko mąką i czekać aż dobrze urośnie. Widać to po pęknięciach mąki. 
Resztę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem podgrzać do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Ostudzić, ale nie wyziębić. Do mąki dać szczyptę soli, jajko i żółtka, wlewać wyrośnięty rozczyn i zarabiać ręką dodając po troszeczku mleko z masłem i cukrem. Dodać bakalie. Wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Z przekazów rodzinnych: 1 kg mąki – 1 godzina. Po wyrobieniu ma wyrosnąć w misce, potem włożyć do wysmarowanej formy (1/3 wysokości) i ma raz jeszcze wyrosnąć. Piec do suchego patyczka. 

Zaczyn drożdżowy – sekret udanego ciasta

Nie ma ciasta drożdżowego bez zaczynu. Przepis jest w zasadzie jeden.
- Ale należy jednak patrzeć  ile mąki, cukru i drożdży jest w danym przepisie i z tych ilości uszczknąć nieco do zaczynu – mówi Aleksander Zachuta, kucharz i Małopolski Ambasador Smaku.

Podpowiada też, jak zrobić dobry zaczyn:

  • Weź odpowiednie naczynie np. miskę
  • Wkrusz do niej 15 gramów drożdży
  • Dolej ok. 50 ml ciepłej wody lub mleka
  • Dodaj łyżkę lub dwie mąki
  • Dodaj 1 płaską łyżeczkę cukru
  • Wymieszaj.
  • Odstaw zaczyn w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. W ciągu 15-20 minut drożdże powinny pięknie wyrosnąć. Powstanie taka delikatna pianka na górze i zaczyn zwiększy swoją objętość nawet dwukrotnie. Drożdże są gotowe do dodanie do mąki.

Ach te pampuchy, czyli drożdżowe bułeczki na parze!

Chyba nic nie kojarzy się nam tak bardzo z babcią i drożdżami jak parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze – inaczej pampuchy. Można je serwować ze słodkim dodatkiem – dżemem lub owocami, ale też w wersji wytrawnej – np. z gulaszem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec.

Pampuchy.
Pampuchy. Fot. Iwona Borowiec

Składniki na około 15 sztuk

  • 1/2 kg mąki 
  • 1 jajko 
  • 5 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  •  szczypta soli 
  •  250 ml mleka 

Wykonanie pampuchów
Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie). 
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką. 
Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek. 
Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować około 6-7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym.

Gotowi na pyszne wypieki drożdżowe?

Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy naszych Czytelników na „drożdżowe jak u babci”.

  • Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
  • Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
  • Ciasto drożdżowe z domową masą makową
  • Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
  • Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem Koła Gospodyń Wiejskich
  • Domowe drożdżówki z serem od Koła Gospodyń Wiejskich
  • Kakaowe rogaliki drożdżowe z powidłami
  • Pierożki drożdżowe z jabłkiem. Pyszne – jak u babci!
  • Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem. Proste i pyszne
  • Słodkie rogaliki drożdżowe z marmoladą. Klasyka sama w sobie! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Polecamy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Hummus z suszonymi pomidorami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowytarg.naszemiasto.pl Nasze Miasto