Pani Akiko w swoim gospodarstwie stosuje EM – Efektywne Mikroorganizmy. EM jest to kompozycja mikroorganizmów stosowana do produkcji nawozów naturalnych i organicznych, środków poprawiających kondycję gleby i kompostów.
Podczas spotkania uczniowie poznali tajniki sporządzenia „Bokaszi” tj. preparatu na bazie EM i otrębów pszennych do namnożenia i uaktywnienia mikroorganizmów. Mogli również samodzielnie przygotować „Bokaszi”, który po okresie namnażania zostanie wykorzystany do produkcji kompostu . Japonka przedstawiła szeroką gamę korzyści jakie płyną ze stosowania EM:
•Niwelowanie pochodzących z gleby patogenów
•Przyspieszanie rozkładu odpadków i szczątków organicznych
•Zwiększanie dostępności odżywczych składników mineralnych i przydatnych związków organicznych
•Zwiększanie aktywności pożytecznych mikroorganizmów
•Wiązanie azotu atmosferycznego
•Zmniejszenie potrzeby stosowania nawozów sztucznych i pestycydów
Warto podkreślić, ze stosując EM regenerujemy kultury pożytecznych mikroorganizmów żyjących w glebie.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?