Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

58. Męski Różaniec odbył się w Bełchatowie. Mężczyźni modlili się idąc przez miasto

58. Męski Różaniec odbył się w Bełchatowie. Mężczyźni modlili się idąc przez miasto

Remis Hutnika, który stracił zawodników, ale nie bramki

Remis Hutnika, który stracił zawodników, ale nie bramki

Polecamy

Wyniki wyborów samorządowych 2024 na wójta w gm.Jabłonka

Wyniki wyborów samorządowych 2024 na wójta w gm.Jabłonka

Wszystko, co chcesz wiedzieć o wyborach. Najważniejsze pytania i odpowiedzi

O TYM SIĘ MÓWI
Wszystko, co chcesz wiedzieć o wyborach. Najważniejsze pytania i odpowiedzi

Zmiana czasu 2024: Przestawienie zegarków na czas letni w nietypowym terminie

Zmiana czasu 2024: Przestawienie zegarków na czas letni w nietypowym terminie