Podhalańskie przysmaki. Co warto zjeść będąc w Zakopanem? Tego wręcz należy skosztować!

mad
Co zjeść będąc na Podhalu? Na pewno oscypki. Ale jest jeszcze trochę przysmaków, których należy spróbować.
Co zjeść będąc na Podhalu? Na pewno oscypki. Ale jest jeszcze trochę przysmaków, których należy spróbować. Fot. 123 RF
Moskole, kwaśnica, oscypki, czy bryndza podhalańska... Tradycyjna kuchnia góralska nie należy może do specjalnie wykwintnych, jednak urzeka doskonałym i niepowtarzalnym smakiem. Oscypki wyrabiane były na Podhalu od tak dawna, że nie pamiętają tego nawet najstarsi górale. O góralskiej kwaśnicy ks. Józef Tischner pisał, że krzywi gębę i prostuje rozum, a popularne moskole doczekały się nawet przyśpiewki na swój temat. Na Podhalu jest wiele przysmaków, które swym smakiem i zapachem przyprawiają o zawrót głowy! Oto, czego należy skosztować będąc w Zakopanem.

Spis treści

Moskol. Prosty i pyszny

Podstawa góralskiej kuchni to ziemniaki i... kapusta. Te pierwsze, zwane grulami, znajdują wiele zastosowań. Góralki przyrządzały z nich kilka rodzajów klusek. Z ziemniaków powstawał także tzw. moskol, który doskonale zastępował chleb.

Moskole.
Moskole. Fot. Andrzej Banaś


Moskol doczekał się nawet przyśpiewki: 


Moskolicku łowsiany
na blasce piecony

jesceś nie upiecony
juzześ łobrymbiony



Moskole zjemy w wielu karczmach regionalnych, można je też z powodzeniem przygotować w domu! Jak? Przepis zdradza Agnieszka Epler, rodowita góralka, autorka popularnego bloga „lady Kitchen”

Składniki na moskole

  • 2 kilogramy ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • ok. 1/2 kg mąki pszennej

Wykonanie
Ziemniaki najlepiej uklepać w misce i podzielić na 4 części. Usunąć jedną (dodajemy ją do zagniatania) i w miejsce po ziemniakach wsypać tyle mąki, żeby dokładnie wyrównała się mąka z ziemniakami. Dołożyć usuniętą część i wyrobić zwarte ciasto. Uformować cienkie placuszki i smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.

Ach, ta kwaśnica, co prostuje rozum!

Będąc w zimowej stolicy Małopolski, nie sposób skosztować prawdziwej, góralskiej kwaśnicy! To tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej - zupa przygotowywana z kiszonej kapusty i mięsa, jedzona zwykle z ziemniakami lub chlebem.

Podhalańska kwaśnica.
Podhalańska kwaśnica. Fot. Paweł Epler

Pamiętajmy, że dobra kwaśnica powinna być bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa „przegryziony” przez kwas kapusty. Podawana jest z ziemniakami ugotowanymi osobno! Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn, jak marchewka itp., bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą.

Oscypek - król wśród podhalańskich serów

Wyrób oscypków.
Wyrób oscypków. Fot. archiwum

Jak Podhale - to oczywiście oscypek. Ale trzeba uważać na „podróbki”. Oscypek to twardy, wędzony ser przygotowywany z mleka owczego! Ze względu na powszechną dotąd praktykę sprzedawania gołki pod nazwą oscypek, wielu sprzedawców zdecydowało się zmienić nazwę sprzedawanego wyrobu na „scypek”. Prawdziwy oscypek jest wrzecionowaty, gołka bardziej walcowata. Pierwszym podhalańskim bacą, który uzyskał unijny certyfikat oscypka był Kazimierz Furczoń.

Pikantna i słona bryndza podhalańska

Bryndza podhalańska.
Bryndza podhalańska. Fot. archiwum

Mniej znany ser podhalański, ale równie smaczny! To miękki, podpuszczkowy ser o pikantnym i słonym smaku. Wytwarzany na Podhalu z mleka owczego lub z mleka owczego z domieszką mleka od krowy polskiej czerwonej (można dodać 40 proc. mleka krowiego). Tajemnica charakterystycznego, lekko ostrego smaku sera kryje się w roślinności na miejscu wypasu owiec.

Masz ochotę przygotować podhalańskie dania w domu? Zobacz przepisy:

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Podhalańskie przysmaki. Co warto zjeść będąc w Zakopanem? Tego wręcz należy skosztować! - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowytarg.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie