Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Podhale: wraz z wiosną rozpoczęto wypas owiec

Łukasz Razowski
Rozpoczął się czas wiosennych redyków, czyli wyjścia owiec na hale. W Ludźmierzu poświęcono owce oraz pobłogosławiono baców przed sezonem. Wypas na halach potrwa ok. pół roku. W tym czasie na naszych stołach pojawią się prawdziwe oscypki, przyrządzane z owczego mleka. Pierwsze bacowie zrobią już w maju.

Tradycyjnie przed wyruszeniem na hale bacowie spotkali się w sanktuarium matki Boskiej Ludźmierskiej, by prosić o błogosławieństwo Gaździnę Podhala. Ks. Jacek Styrczula poświęcił wodę, którą bacowie zabrali ze sobą do bacówek. Otrzymali również szczapy drewna z wielkanocnego ogniska, od których zapalą ogień w szałasach.

- Na tym ogniu nie tylko będziecie robić strawę, nie tylko się grzać - mówił ksiądz Styrczula. - Ale pamiętajcie, że to znak Jezusa Zmartwychwstałego. Nie będziecie na halach sami. Na święcie bacowskim w Ludźmierzu pasterzy powitał kustosz sanktuarium ks. Tadeusz Juchas. - To piękne i budujące, że mimo trudnych wyzwań współczesności i problemów, nadal trzymamy się tradycji i pielęgnujemy zwyczaje - dziękował gazdom.

Wypas owiec zwyczajowo zaczyna się po dniu św. Wojciecha, który wypadł w zeszły piątek. Potrwa do dnia św. Michała (29 września), kiedy to wypas zakończy redyk jesienny.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowytarg.naszemiasto.pl Nasze Miasto