W skrócie
Strata to zapiekanka, którą możesz jeść przez cały dzień
Strata, to podobnie jak casserole, rodzaj amerykańskiej zapiekanki. W odróżnieniu od casserole, której podstawą najczęściej jest makaron, bazą dla straty jest chleb lub inne pieczywo, ser oraz sos jajeczny. Reszta dodatków, takich jak warzywa czy mięso, zależy od upodobań całej rodziny. To potrawa, którą jada się na późne śniadanie, brunch, ewentualnie lunch, zazwyczaj w weekendy lub święta. W tym celu stratę przygotowuje się dzień wcześniej. Kromki chleba oraz inne dodatki układa się w naczyniu do zapiekania, zalewa sosem jajecznym i wkłada na noc do lodówki. Rano wyjmuje się potrawę i piecze. Cała rodzina siada do pysznego, ciepłego śniadania.
Zwyczaj ten możemy obserwować np. w filmie „Rodzinny dom wariatów” z Sarah Jessicą Parker, Diane Keaton i Rachel McAdams. To właśnie ten film zainspirował mnie kiedyś do wypróbowania straty, więc mogę potwierdzić, że trik z trzymaniem jej w lodówce przez całą noc i porannym pieczeniem, jest genialny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść zapiekankę przez cały dzień.
Strata – amerykańska zapiekanka na lunch
Czas przygotowania: 20 minut + noc w lodówce + 20 minut zapiekania
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- bagietka lub bułka wrocławska,
- 8 jajek,
- 250 ml mleka,
- pół kubka śmietanki 30% lub wody,
- żółty ser (cheddar, gouda),
- ulubiona szynka,
- papryka konserwowa lub grillowana,
- szczypiorek,
- pietruszka,
- suszona papryka,
- tymianek,
- sól i pieprz.
Polecam także: Przepis, który zmienia życie. Fenomenalna surówka do słoika
Jak przygotować zapiekankę z chleba?
- Najpierw wysmarowałam masłem żaroodporne naczynie.
- Bagietkę pokroiłam na kromki i ułożyłam dość gęsto w naczyniu (można też porwać ją na kawałki).
- Pokroiłam szynkę i paprykę na drobne kawałki i wsypałam do naczynia. Dodatki powinny znaleźć się nie tylko na bagietce, ale także pomiędzy kromkami.
- Przygotowałam sos jajeczny: jajka rozmieszałam ze śmietanką i częścią startego sera, doprawiłam do smaku czerwoną papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Posypałam posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
- Polałam stratę sosem i włożyłam do lodówki na całą noc.
- Rano piekłam stratę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie grubo posypałam startym serem i piekłam jeszcze 5 minut.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?