MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby odchudzić potrawę z karpia, dorsza lub łososia, zamiast...
fot. Teresa Kasprzycka/123RF

Tak odchudzisz każdą z 12 potraw na Wigilię. Tradycyjna kolacja będzie lżejsza i wciąż pyszna! Zobacz sposoby na lekkie dania świąteczne

Wigilijna ryba w wersji light

Aby odchudzić potrawę z karpia, dorsza lub łososia, zamiast panierować ryby i je smażyć, znacznie lepiej upiec je w piekarniku. Filety, ich kawałki czy dzwonka można nasmarować zgniecionym czosnkiem, obłożyć plasterkami cebuli i cytryny oraz gałązkami tymianku lub rozmarynu, a następnie tak przygotowane umieścić na kilka godzin w lodówce, by przeszły ich smakiem i aromatem.

Ryby najlepiej piec pod przykryciem – ogranicza to ilość wyparowanej wody, dzięki czemu są po przygotowaniu bardziej soczyste. Aby danie zbytnio nie wysychało, przed wstawieniem go do rozgrzanego piekarnika można skropić je odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy bądź obłożyć kilkoma małymi plasterkami dobrego masła.

Zobacz również

Burze pod Krakowem. Porywisty wiatr, powalone drzewa i wzbierające wody Prądnika

Burze pod Krakowem. Porywisty wiatr, powalone drzewa i wzbierające wody Prądnika

Pożar w Katowicach. Zapłonęła altana na terenie ogródków działkowych

Pożar w Katowicach. Zapłonęła altana na terenie ogródków działkowych

Polecamy

Rejestracja w Netflix bez tajemnic – co warto wiedzieć?

Rejestracja w Netflix bez tajemnic – co warto wiedzieć?

Konwenty, czyli naprawdę niezwykłe wydarzenia. Na czym dokładnie polegają?

Konwenty, czyli naprawdę niezwykłe wydarzenia. Na czym dokładnie polegają?

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE