8 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/05/84/5e1db769b9ca1_o_large.jpg)
fot. Hans/pixabay.com
Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania
Warzywa korzeniowe i zatrucia pokarmowe
Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza liściastymi i kiełkami należą te korzeniowe i cebulowe, a także pnące, np. psiankowate (pomidory, papryka) czy zioła.
W przypadku wszystkich produktów roślinnych, a zwłaszcza warzyw rosnących w ziemi, obowiązują te same zasady bezpieczeństwa – higieniczne przechowywanie i dokładne mycie przed przygotowaniem.
Co więcej, obrane lub rozdrobnione produkty w ciągu 2 godzin należy schłodzić w lodówce, a latem czas ten skraca się do godziny.