MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Dożynki Gminy Włoszczowa odbędą się w Rząbcu. Padła data - to 18 sierpnia (ZDJĘCIA)

Dożynki Gminy Włoszczowa odbędą się w Rząbcu. Padła data - to 18 sierpnia (ZDJĘCIA)

Tomasz Loska został nowym bramkarzem Śląska

Tomasz Loska został nowym bramkarzem Śląska

Polecamy

Jednym zdaniem zszokowała widzów „Dziennika Telewizyjnego”. Zapisała się w historii

Jednym zdaniem zszokowała widzów „Dziennika Telewizyjnego”. Zapisała się w historii

Tani, domowy sposób mojej babci na gładką skórę. Pielęgnuje i leczy. Na wysypkę i AZS

Tani, domowy sposób mojej babci na gładką skórę. Pielęgnuje i leczy. Na wysypkę i AZS

Nowy sezon w Pokemon GO już jest! Zobacz, co jakie atrakcje wprowadza Shared Skies

Nowy sezon w Pokemon GO już jest! Zobacz, co jakie atrakcje wprowadza Shared Skies