Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa kalafiorowa na obiad. Poznaj przepis na domowe danie jak u babci. Nasze mamy dodawały do niego popularne warzywo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybka zupa krem może powstać na bazie rosołu ugotowanego dzień wcześniej.
Szybka zupa krem może powstać na bazie rosołu ugotowanego dzień wcześniej. 123rf.com/arx0nt/zdjęcie ilustracyjne
Apetyczna zupa kalafiorowa to idealne danie na późną wiosnę i lato. Proponujemy przyrządzić danie w wersji zero waste, czyli wykorzystanie rosołu przygotowanego dzień wcześniej. Dzięki temu zrobi się pyszny posiłek w 20 minut. Nasze mamy i babcie dodawały do niego pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dzięki temu powstała gęsta i pożywna zupa kalafiorowa.

W skrócie

Pyszna i treściwa zupa kalafiorowa to smaczny posiłek na rodzinny obiad. Nasze babcie obowiązkowo podawały kalafiorową z drobno posiekanym koperkiem. Można także nie gotować warzyw w mleku, a w rosole, a następnie zabielić je zahartowaną śmietaną. Jednak warto pamiętać, że metoda z wykorzystaniem mleka będzie mniej kaloryczna i niezwarzy się podczas mieszania z rosołem. Podpowiadamy, jak zrobić domową zupę kalafiorową.

Tradycyjna zupa kalafiorowa-przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g kalafiora,
  • 250 g ziemniaków,
  • 400 ml mleka,
  • 600 ml rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 5 g soli,
  • 5 g gałki muszkatołowej,
  • 5 g tymianku,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 pęczek zielonego koperku lub natki pietruszki.

Jak zrobić zupę kalafiorową?

Przygotowanie:

  1. Kalafior należy oczyścić, umyć, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Warzywa należy ugotować w mleku z 400 ml rosołu z tymiankiem przez 15 minut.
  3. Pod koniec gotowania należy zupę posolić do smaku.
  4. Następnie trzeba dolać pozostały rosół i doprawić gałką muszkatołową i świeżym czarnym pieprzem.
  5. Zupę kalafiorową można podawać do stołu.

Poznaj także przepis na ryż z kalafiora:

Domowa zupa kalafiorowa na mięsie

Tradycyjna zupa kalafiorowa przygotowywana jest często na bazie wywaru mięsnego. Do jego przyrządzenia można wykorzystać różnego rodzaju drób, w tym kurczak lub indyka. Ponadto można skorzystać także z żeberek wieprzowych, które nadadzą intensywnego smaku.

Jak zagęścić zupę kalafiorową?

Według starych książek kucharskich zupę kalafiorową często zagęszczano zasmażką, czyli podgrzaną na patelni mąką z masłem i odrobiną ciepłego mleka. W wersji dietetycznej zachęcamy do przetarcia warzyw przez sitko o gęstych oczkach albo zblendowaniu części warzyw.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zupa kalafiorowa na obiad. Poznaj przepis na domowe danie jak u babci. Nasze mamy dodawały do niego popularne warzywo - Strona Kuchni

Wróć na nowytarg.naszemiasto.pl Nasze Miasto